Amerykańskie pancakes to śniadanie znane głównie z amerykańskich filmów i seriali. I zawsze zastanawiałam się w czym tkwi ten fenomen. Możecie się śmiać, ale do dzisiaj nigdy nie próbowałam podania tych puszystych placuszków właśnie w ten sposób – jeden na drugim, polane miodem (w oryginalnej wersji syropem klonowym). I muszę Wam powiedzieć… to robi robotę! Smakowało genialnie. I choć zjedzenie takiej porcji to grzech kaloryczny, to raz kiedyś takie królewskie śniadanie warto sobie sprawić. Smakuje naprawdę bosko w całej tej swojej prostocie!
Zapraszam też po inne słodkie przekąski tutaj 🙂


Składniki na 12 sztuk
Ciasto
- 290 g mąki
- 60 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 60 g masła
- 1 duże jajko
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 440 ml mleka
Dodatkowo
- Miód albo golden syrup
Przygotowanie
Wymieszać mąkę, sól, cukry, proszek do pieczenia i sodę. Dodać jajko, mleko i rozpuszczone masło i dokładnie zmiksować, aż powstanie gęste, jednolite ciasto.
Na patelni rozgrzać tłuszcz (najlepiej masło klarowane). Nakładać po 1 chochli ciasta i smażyć z obu stron na brązowy kolor.
Placki układać jeden na drugim i polać miodem. Można je podać też z kawałkiem masła, który rozpuści się pod wpływem ciepła.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!