Ta pyszna babka cytrynowa jest wyśmienita. Ciasto jest mięciutkie i delikatne i pięknie pachnie cytryną. Przepis sprawdzi się doskonale na Wielkanoc, ale również na inne okazje w ciągu roku. Lukier cytrynowy dodatkowo dodaje ciastu cytrynowej nuty i podkręca smak. Spróbujcie koniecznie!
Zapraszam też po inne przepisy na babki tutaj 🙂
Składniki
Ciasto
- 230 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru
- 2 cukry waniliowe
- 3 duże jajka, temperatura pokojowa
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 ml świeżego soku z cytryny
- Skórka z 3 cytryn
- 300 ml tłustego mleka
Polewa
- 250 g cukru pudru
- 3 łyżki świeżego soku z cytryny
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie
Ciasto
Foremkę do babki wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra/dół) lub 160 stopni z termo obiegiem.
W misce miksera utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Następnie dodać mieszankę mąki, soli, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Dokładnie wymieszać. Dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz mleko i dokładnie zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta.
Ciasto przelać do foremki i piec 50 minut.
Ostudzić około 20-30 minut w foremce przed wyciągnięciem.
Polewa
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i mlekiem. Polać ostudzoną babkę.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!