Ta pyszna babka czekoladowa jest prosta w wykonaniu i ma głęboki czekoladowy smak. Dodatek polewy dodatkowo go podkręca. Sprawdzi się idealnie na Święta czy do codziennej kawki.
Zapraszam też po inne przepisy na babki tutaj 🙂


Składniki
Ciasto
- 240 g mąki pszennej
- 90 g kakao w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kawy w proszku
- 230 g masła w temperaturze pokojowej
- 150 g białego cukru
- 100 g brązowego cukru
- 4 jajka, w temperaturze pokojowej
- 1 cukier waniliowy
- 250 g kwaśnej śmietany 12% w temperaturze pokojowej
- 50 g oleju
- 65 g wrzącej wody
Polewa
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie
Ciasto
Wymieszać w misce mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i kawę.
W innej misce wymieszać olej i śmietanę.
W drugiej misce zmiksować miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodawać naprzemiennie suche składniki z mieszanką oleju i śmietany. Na koniec do ciasta dodać wrzącą wodę i zmiksować.
Ciasto przelać do wysmarowanej i posypanej mąką foremki.
Piec 65-70 minut w 180-190 stopniach (góra/dół).
Ciasto ostudzić przed wyciągnięciem z foremki.
Polewa
Śmietankę podgrzać z czekoladą do rozpuszczenia. Dokładnie wymieszać i polać ostudzone ciasto. Pozostawić do stężenia.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!