Ciasta Babki Czekoladowe Okazje Wielkanoc

Babka marmurkowa

()

Babka marmurkowa to jedna z moich ulubionych babek. Sprawdzi się nie tylko jako ciasto na Wielkanoc, ale też na inne okazje przez cały rok, jako ciasto na przyjęcie czy do niedzielnej kawki. Jest proste i szybkie w przygotowaniu i super smaczne i delikatne!

Zapraszam też po inne przepisy na babki tutaj 🙂

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Składniki

Ciasto

  • 270 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 4 jajka
  • 120 g mleka
  • 200 g cukru
  • 115 g gorzkiej czekolady
  • 115 g białej czekolady
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania
  • 40 g masła

Przygotowanie

Ciasto

  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg).
  • Foremkę wysmarować masłem i posypać mąką.
  • Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.
  • Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym przez 2-3 minuty. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając.
  • Dodawać naprzemiennie mieszankę mąki oraz mleko, zaczynając i kończąc na mące. Dodać kilka kropli aromatu waniliowego.
  • Ciasto podzielić na dwie części.
  • W osobnych naczyniach rozpuścić w mikrofali białą i gorzką czekoladę.
  • Do jednej części ciasta dodać białą czekoladę, a do drugiej gorzką czekoladę. Dokładnie wymieszać.
  • Nakładać po 1 łyżce białego i po 1 łyżce brązowego ciasta, naprzemiennie do foremki. Na końcu wyrównać lekko ciasto i patyczkiem porobić szlaczki, zatapiając szpikulec w cieście, tworząc marmurkowy wzór.
  • Używając strzykawki lub rękawa cukierniczego wycisnąć na środku ciasta masło, tworząc okrąg.
  • Piec 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 55 minut.
  • Pozostawić przez 15 minut w foremce.

Wykończenie

Lekko ostudzone ciasto wyciągnąć z foremki. Po całkowitym ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Babka marmurkowa
Babka marmurkowa
Babka marmurkowa
Babka marmurkowa

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]