Babka marmurkowa to jedna z moich ulubionych babek. Sprawdzi się nie tylko jako ciasto na Wielkanoc, ale też na inne okazje przez cały rok, jako ciasto na przyjęcie czy do niedzielnej kawki. Jest proste i szybkie w przygotowaniu i super smaczne i delikatne!
Zapraszam też po inne przepisy na babki tutaj 🙂
Składniki
Ciasto
- 270 g mąki pszennej
- 170 g masła
- 4 jajka
- 120 g mleka
- 200 g cukru
- 115 g gorzkiej czekolady
- 115 g białej czekolady
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- aromat waniliowy
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
- 40 g masła
Przygotowanie
Ciasto
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg).
- Foremkę wysmarować masłem i posypać mąką.
- Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym przez 2-3 minuty. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając.
- Dodawać naprzemiennie mieszankę mąki oraz mleko, zaczynając i kończąc na mące. Dodać kilka kropli aromatu waniliowego.
- Ciasto podzielić na dwie części.
- W osobnych naczyniach rozpuścić w mikrofali białą i gorzką czekoladę.
- Do jednej części ciasta dodać białą czekoladę, a do drugiej gorzką czekoladę. Dokładnie wymieszać.
- Nakładać po 1 łyżce białego i po 1 łyżce brązowego ciasta, naprzemiennie do foremki. Na końcu wyrównać lekko ciasto i patyczkiem porobić szlaczki, zatapiając szpikulec w cieście, tworząc marmurkowy wzór.
- Używając strzykawki lub rękawa cukierniczego wycisnąć na środku ciasta masło, tworząc okrąg.
- Piec 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 55 minut.
- Pozostawić przez 15 minut w foremce.
Wykończenie
Lekko ostudzone ciasto wyciągnąć z foremki. Po całkowitym ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!