Babka marmurkowa z kajmakiem to dwukolorowa babka z dodatkiem kajmaku zamiast kakao. Dla wzmocnienia można polać ją polewą z pozostałego kajmaku lub po prostu posypać cukrem pudrem. Jest przepyszna!
Zapraszam też po inne przepisy na babki tutaj 🙂


Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g kajmaku
Dodatkowo
- cukier puder do posypania lub 250 g kajmaku + 100 ml śmietanki do zrobienia polewy
Przygotowanie
- Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
- Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj 250 g masy kajmakowej i dokładnie wymieszaj, aby masa równomiernie połączyła się z ciastem.
- Formę do pieczenia natłuść masłem i oprósz mąką. Nakładaj ciasta naprzemiennie, po 1 łyżce każdego. Na koniec wyrównaj ciasto i zamieszaj je widelcem, tworząc szlaczki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół) przez około 50-55 minut, do suchego patyczka.
- Po ostudzeniu możesz posypać ciasto cukrem pudrem lub polać dodatkowo masą kajmakową rozpuszczoną z odrobiną śmietanki dla wzmocnienia smaku.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!