Babka marmurkowa z kajmakiem

Babka marmurkowa z kajmakiem
()

Babka marmurkowa z kajmakiem to dwukolorowa babka z dodatkiem kajmaku zamiast kakao. Dla wzmocnienia można polać ją polewą z pozostałego kajmaku lub po prostu posypać cukrem pudrem. Jest przepyszna!

Zapraszam też po inne przepisy na babki tutaj 🙂

Babka marmurkowa z kajmakiem
Babka marmurkowa z kajmakiem

Babka marmurkowa z kajmakiem
Babka marmurkowa z kajmakiem

Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g kajmaku

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania lub 250 g kajmaku + 100 ml śmietanki do zrobienia polewy

Przygotowanie

  • Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
  • Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj 250 g masy kajmakowej i dokładnie wymieszaj, aby masa równomiernie połączyła się z ciastem.
  • Formę do pieczenia natłuść masłem i oprósz mąką. Nakładaj ciasta naprzemiennie, po 1 łyżce każdego. Na koniec wyrównaj ciasto i zamieszaj je widelcem, tworząc szlaczki.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół) przez około 50-55 minut, do suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu możesz posypać ciasto cukrem pudrem lub polać dodatkowo masą kajmakową rozpuszczoną z odrobiną śmietanki dla wzmocnienia smaku.
Babka marmurkowa z kajmakiem
Babka marmurkowa z kajmakiem
Babka marmurkowa z kajmakiem
Babka marmurkowa z kajmakiem

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *