Babka marmurkowa to pierwsze ciasto jakie upiekłam w życiu. Miałam wtedy 9 lat 🙂 Zazwyczaj korzystam z innego przepisu, jednak ten zainteresował mnie ze względu na opis, który sugerował niezwykły smak i konsystencję ciasta.
Przepis stworzył znany cukiernik François Perret, szef cukierni Ritz w Paryżu. Zachęcam gorąco do jej odwiedzenia, jak ktoś będzie miał okazję – obiecuję, że nie pożałujecie 🙂
Co do babki z tego przepisu to jest to naprawdę jedna z lepszych jakie jadłam. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne, powiedziałabym, że ciężkie jak na babkę. Jednak dzięki temu jest niesamowicie „soczysta”, a nie sucha. Nie wyrasta może tak ładnie jak w przypadku innych przepisów, z których do tej pory korzystałam, jednak smak rekompensuje wygląd 🙂
Babka marmurkowa według tego przepisu ma 3 sekrety, które wpływają na jego wyjątkowy smak:
1. Ciasto pieczone jest w niskiej temperaturze, przez dłuższy czas, przez co się nie wysusza.
2. Masło, które umieszcza się na środku ciasta przed upieczeniem
3. Po upieczeniu ciasto wyciąga się delikatnie z foremki i smaruje syropem, a następnie szczelnie owija w folię spożywczą i odstawia na noc (w temperaturze pokojowej)
Przepis jest tak doskonale dopracowany, że radzę się trzymać okreśłonej gramatury – dlatego też zachowałam oryginalną i podaję nawet sól w gramach 🙂
Inne ucierane ciasta znajdziecie tutaj 🙂
Składniki
wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
Ciasto waniliowe
- 60 g miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru
- 2 g soli
- 1 jajko
- 1 laska wanilii
- 110 g mąki
- 3 g proszku do pieczenia
- 100 g płynnej śmietanki 30%
Ciasto czekoladowe
- 60 g miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru
- 2 g soli
- 1 jajko
- 100 g mąki
- 20 g niesłodzonego kakao w proszku
- 3 g proszku do pieczenia
- 100 g płynnej śmietanki 30%
Dodatkowo
- 40 g miękkiego masła (+ odrobina do wysmarowania formy do ciasta)
Syrop
- 250 ml wody
- 50 g cukru pudru
Przygotowanie
Ciasto waniliowe
W misie robota kuchennego zmiksować miękkie masło z cukrem i solą. Dodać ziarenka wanilii.
Następnie dodać jajko i krótko zmiksować, aż masa będzie miękka i gładka. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać i dodawać po trochu śmietankę. Mieszać do uzyskania gładkiej masy bez grudek, ale nie za długo i najlepiej na wolnych obrotach. Przelać do miseczki.
Ciasto czekoladowe
W misie robota kuchennego zmiksować miękkie masło z cukrem i solą. Dodać ziarenka wanilii.
Następnie dodać jajko i krótko zmiksować, aż masa będzie miękka i gładka. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać i dodawać po trochu śmietankę. Mieszać do uzyskania gładkiej masy bez grudek, ale nie za długo i najlepiej na wolnych obrotach. Przelać do miseczki.
Wykończenie
Rozgrzej piekarnik do 145°C (termoobieg). Wysmaruj masłem formę do ciasta, a następnie wyłóż dno papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj naprzemiennie porcję ciasta czekoladowego i waniliowego, tworząc kolorowe kleksy. Po wyłożeniu obu mieszanek ciast do foremki, wygładź ciasto nożem. Umieść pozostałe 40 g masła w małej pipecie, a następnie uformuj mały pasek masła na środku ciasta.
Piec w piekarniku w połowie wysokości przez około 1h 30 minut. Po upieczeni, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na 5 minut, aby lekko ostygło, a następnie bardzo ostrożnie wyłóż je na kratkę.
Syrop
Podgrzewaj wodę z cukrem pudrem przez kilka minut. Nasączyć powierzchnię ciasta odrobiną syropu za pomocą pędzelka, tak aby była dobrze nasączona. Zawiąć ciasto w folię spożywczą i odstawić na co najmniej 2 godziny w temperaturze pokojowej, ale dla najlepszych rezultatów odstawić je na całą noc.
Wskazówka: Dla lepszego efektu, babka marmurkowa powinna być zawinięta szczelnie w folię po każdym krojeniu. W ten sposób zachowa świeżość i wilgotność przez kilka dni.
Uprzedzając pytania – tak, po upieczeniu zawijamy ciepłe ciasto w folię 🙂
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!