Ta pyszna babka piaskowa z adwokatem jest ekspresowa w przygotowaniu i przepyszna! Wyczuwalna jest lekka nuta likieru jajecznego. Sprawdzi się idealnie jako babka wielkanocna ale też na inne okazje w ciągu roku.
Zapraszam też po inne przepisy na babki tutaj 🙂
Składniki
Ciasto
- 250 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g oleju
- 5 jajek
- 1 szczypta soli
- 250 g likieru jajecznego
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
- masło do natłuszczenia foremki i mąka do opruszenia
Przygotowanie
Ciasto
Piekarnik nagrzać do 160 stopni (termoobieg) lub 180 stopni góra/dół.
Jajka, cukier puder, cukier waniliowy i sól zmiksować. Cienkim strumieniem wlewać olej, a następnie dodać likier jajeczny.
Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do ciasta, krótko zmiksować.
Wlać ciasto do przygotowanej natłuszczonej i posypanej mąką foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50-60 minut.
Wykończenie
Ciasto ostudzić przed wyciągnięciem z foremki. Wyciągnąć i posypać cukrem pudrem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!