Babka wielkanocna to klasyczny wypiek, który gości na stołach w czasie Świąt Wielkanocnych. Osobiście jednak mogłabym jeść babki cały rok i często goszczą na moim stole 🙂 Są szybkie w przygotowaniu i pyszne.
Przepis na tę babkę to szybki przepis LAST MINUTE, jeśli ktoś nie miał czasu przygotować się na świąteczne wypieki. Przepis nie wymaga wielu składników ani poświęconego czasu. Ciasto przygotujemy w 15 minut (+ czas pieczenia).
Zapraszam też po inne przepisy na babki tutaj 🙂


Składniki na małą foremkę do babki ⌀ 24 cm, 6,5 cm wys. lub keksówka
Ciasto
- 230 g miękkiego masła, w temperatura pokojowa
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3 jajka, temperatura pokojowa
- 280 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 120 ml tłustego mleka, temperatura pokojowa
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
lub
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 60 ml śmietanki 30%
Przygotowanie
Ciasto
Rozgrzej piekarnik do 170 C (góra/dół). Foremkę natłuścić i opruszyć mąką.
W dużej misce do mieszania, dodaj masło, cukier, cukier waniliowy i aromat. Ucieraj mikserem na niskiej prędkości do momentu połączenia, a następnie zwiększ prędkość do wysokiej i ucieraj przez kolejne 1-2 minuty lub aż masło stanie się blade, kremowe i prawie puszyste. Dodaj jajka, jedno po drugim, i dokładnie zmiksuj.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zacznij mieszać razem na niskich obrotach. Dodaj mleko. Dokładnie zmiksuj ciasto.
Wlej ciasto do przygotowanej formy i wygładź wierzch.
Piecz przez około 65 minut.
Polewa
Śmietankę zagrzać w rondelku i wrzucić połamaną czekoladę. Polewę mieszać do momentu, aż czekolada całkowicie się nie rozpuści. Polać ostudzone ciasto.



Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!