Biszkopt z kremem karpatkowym i galaretką

Biszkopt z kremem karpatkowym i galaretką
()

Biszkopt z kremem karpatkowym i galaretką

Biszkopt z kremem karpatkowym i galaretką oraz truskawkami to jedno z tych ciast, które od razu przywodzą na myśl rodzinne uroczystości, lato i smak dzieciństwa. Puszysty biszkopt stanowi lekką bazę dla kremu karpatkowego – delikatnego, waniliowego, rozpływającego się w ustach. Całość dopełnia warstwa galaretki z zatopionymi świeżymi truskawkami, która dodaje orzeźwienia i koloru. Krem jest gęsty i zwarty, nie rozpływa się przy krojeniu.

Zapraszam po inne przepisy na ciasta z kremem tutaj 🙂

Biszkopt z kremem karpatkowym i galaretką
Biszkopt z kremem karpatkowym, truskawkami i galaretką
Biszkopt z kremem karpatkowym i galaretką
Biszkopt z kremem karpatkowym, truskawkami i galaretką

Składniki na foremkę 25×30 cm

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia

Krem

  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 500 ml mleka
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka żelatyny + kilka łyżek wrzątku
  • aromat waniliowy

Galaretka

  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1 litr wrzątku
  • ok 1 kg truskawek

Przygotowanie

  1. Galaretkę zalać wrzątkiem i odstawić.

Biszkopt

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je octem. Zamieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać powoli żółtka i delikatnie wymieszać.
  4. Na koniec dodać mąkę i również delikatnie mieszać.
  5. Wlać ciasto do foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk.

Krem

  1. 400 ml mleka zagotować ze śmietanką, cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dokładnie wymieszać,
  3. Pozostałe mleko zmiksować z odrobiną aromatu waniliowego, mąką, skrobią i żółtkami i żelatyną. Masę wlać do zagotowanego mleka i dokładnie mieszać, aż budyń będzie gładki i bez grudek.
  4. Krem przykryć dokładnie folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wykończenie

  1. Masło w temperaturze pokojowej umieścić w misie miksera. Dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu i zmiksować do połączenia.
  2. Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać.
  3. Wyłożyć pokrojone truskawki i polać tężejącą galaretką.
  4. Biszkopt z kremem karpatkowym i galaretką schłodzić, najlepiej przez noc.
Biszkopt z kremem karpatkowym i galaretką
Biszkopt z kremem karpatkowym, truskawkami i galaretką

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *