Biszkopt z kremem karpatkowym i galaretką
Biszkopt z kremem karpatkowym i galaretką oraz truskawkami to jedno z tych ciast, które od razu przywodzą na myśl rodzinne uroczystości, lato i smak dzieciństwa. Puszysty biszkopt stanowi lekką bazę dla kremu karpatkowego – delikatnego, waniliowego, rozpływającego się w ustach. Całość dopełnia warstwa galaretki z zatopionymi świeżymi truskawkami, która dodaje orzeźwienia i koloru. Krem jest gęsty i zwarty, nie rozpływa się przy krojeniu.
Zapraszam po inne przepisy na ciasta z kremem tutaj 🙂


Składniki na foremkę 25×30 cm
Biszkopt
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka octu
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
Krem
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 500 ml mleka
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 6 żółtek
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka żelatyny + kilka łyżek wrzątku
- aromat waniliowy
Galaretka
- 3 galaretki truskawkowe
- 1 litr wrzątku
- ok 1 kg truskawek
Przygotowanie
- Galaretkę zalać wrzątkiem i odstawić.
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek.
- Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je octem. Zamieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać powoli żółtka i delikatnie wymieszać.
- Na koniec dodać mąkę i również delikatnie mieszać.
- Wlać ciasto do foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk.
Krem
- 400 ml mleka zagotować ze śmietanką, cukrem i cukrem waniliowym.
- Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dokładnie wymieszać,
- Pozostałe mleko zmiksować z odrobiną aromatu waniliowego, mąką, skrobią i żółtkami i żelatyną. Masę wlać do zagotowanego mleka i dokładnie mieszać, aż budyń będzie gładki i bez grudek.
- Krem przykryć dokładnie folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Wykończenie
- Masło w temperaturze pokojowej umieścić w misie miksera. Dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu i zmiksować do połączenia.
- Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać.
- Wyłożyć pokrojone truskawki i polać tężejącą galaretką.
- Biszkopt z kremem karpatkowym i galaretką schłodzić, najlepiej przez noc.

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!