Blaty bezowe możemy wykorzystać do przygotowania dowolnego tortu bezowego – przełożyć kremem lub owocami.
Składniki na 4 blaty
- 12 białek
- 600 g cukru pudru
- 2 łyżeczki białego octu winnego
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 150 stopni (termoobieg).
Blaty przygotować w dwóch turach – pierwszą połowę składników na pierwsze dwa blaty, drugą połowę na kolejne dwa. Trzeba tak zrobić, ponieważ ubite białka musimy wykorzystać od razu po przygotowaniu, nie mogą czekać na upieczenie.
Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia odrysować okręgi tej samej wielkości (np. od tortownicy).
Białka ubijamy na sztywno przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy łyżka po łyżce cukier puder i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut.
Na końcu ubijania dodajemy ocet.
Rozkładamy ubite białka równomiernie na wyrysowane wcześniej trzy okręgi. Papier z bezą układamy na trzech blaszkach i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy najpierw przez 5 minut w 150 stopniach, po czym zmniejszamy temperaturę i pieczemy w 120 stopniach przez kolejne 90 minut.
Wyłączyć piekarnik i zostawić uchylone drzwi do ostudzenia bezy.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!