Przepis na Brioche z Bistro Charlotte wzięłam z książki z przepisami, którą jakiś czas temu sobie kupiłam. Znajdują się tam przepisy na najlepsze smakołyki z tej miejscówki. Jest to jedno z moich ulubionych miejsc we Wrocławiu, w których możemy zjeść specjały kuchni francuskiej, czyli coś co jest bardzo bliskie mojemu sercu 🙂
Sam przepis jest prosty i dość szybki. Brioche różni się trochę od naszej klasycznej chałki – te drugie są trochę bardziej mleczne.
Najbardziej lubię brioche na słodko, z dodatkiem miodu czy dżemu – ale można wyczarować też ciekawe przekąski wytrawne z jej wykorzystaniem 🙂
Polecam też przepisy na ciasta tutaj 🙂
Składniki
- 250 g mąki
- 10 g świeżych drożdży
- 4 g soli
- 40 g cukru
- 50 g masła
- 2 jajka
- 50 ml letniego mleka
- oliwa do wysmarowania miski
- 1 jajko do posmarowania
- cukier dekoracyjny
Przygotowanie
Drożdże połączyć z letnim mlekiem, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką masła. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
Suche składniki wymieszać w misce. Dodać zaczyn drożdżowy, mleko i jajka. Ciasto wyrabiać około 4 minuty, najlepiej w robocie z hakiem do wyrabiania ciasta. Stopniowo dodawać pokrojone masło. Wyrabiać kolejne 12-15 minut do uzyskania gładkiego ciasta.
Przełożyć do miski z przykrywką wysmarowanej oliwą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Powinno wyrosnąć na wysokość ścianek foremki. Pędzelkiem posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i posypać gruboziarnistym cukrem ozdobnym.
Piec w temperaturze 180 C przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika, odczekać 10 minut po czym wyciągnąć z foremki i studzić na kratce.
Z książki Francuskie przepisy z bistro Charlotte – Dobak Ewa
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Jak dla mnie z samym masłem będzie najlepsze 😉