Brownie z mascarpone, masłem orzechowym i malinami to idealne połączenie smaków.
Składniki
Ciasto:
- 130 g mąki
- 200 g masła
- 3 jajka
- 1/2 szklanki gorzkiego kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
- 1 cukier waniliowy
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki kremowego masła orzechowego
Dodatkowo:
- kakao do posypania
- maliny
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
- Masło rozpuścić w rondlu. Zdjąć z ognia. Dodać cukier waniliowy, kakao i kawę. Dokładnie wymieszać.
- Dodać połamane czekolady i mieszać do rozpuszczenia.
- Jajka utrzeć z cukrem ok. 5 minut na puszystą masę. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać mąkę i wymieszać.
- Ciasto wylać na wyłożoną papierem tortownicę. Piec 30 minut.
Krem:
- Mascarpone zmiksować dokładnie z miodem i masłem orzechowym.
- Wylać na ostudzone ciasto i równomiernie rozprowadzić.
- Udekorować malinami i posypać kakao.
- Miękkie masło utrzeć z masą kajmakową. Dodać pokruszony słonecznik i zmiksować.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!