Buchty drożdżowe z kawałkami czekolady to doskonała przekąska na śniadanie lub do kawy. Ciasto jest delikatne, a mleczna czekolada idealnie komponuje się z ciastem drożdżowym. Przepis jest prosty i nie wymaga przygotowania zaczynu drożdżowego.
Zapraszam też po inne przepisy na inne słodkie przekąski tutaj 🙂
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 10 g drożdży instant
- 250 ml letniego mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 cukier waniliowy
- 60 g miękkiego masła
- 150 g czekolady mlecznej
Przygotowanie
Mleko lekko podgrzać. Wymieszać z drożdżami. Dodać mąkę, cukier, jajko, żółtko i miękkie masło i wyrobić jednolite, gładkie ciasto, najlepiej w malakserze, przez ok. 8 minut.
Czekoladę drobno posiekać i dodać do ciasta, wymieszać.
Przełożyć ciasto do miski, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie z ciasta formować kulki o podobnej wielkości i układać w natłuszczonej i posypanej mąką foremce prostokątnej. Przykryć ścierką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Piec 25 minut w 180 stopniach. Buchty można posmarować roztopionym masłem. Posypać cukrem pudrem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!