Budyń jaglany z malinami to prosty i smaczny deser. Kasza jaglana ma wiele wartości odżywczych, więc z pewnością jest to fajny zamiennik dla zwykłego budyniu. Natknęłam się na ten przepis kiedyś na jakiejś grupie dla posiadaczy urządzeń Thermomix i do tej pory czekał zapisany w folderze. Budyń można jednak przygotować również bez Thermomixa, wystarczy zwykły malakser do zmielenia kaszy.
Inne słodkie przekąski znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na 2 porcje
- 60 g kaszy jaglanej
- 400 g mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka masła
- 200 g malin mrożonych + cukier/miód/erytrol lub 1 słoiczek dżemu malinowego
Przygotowanie
Kaszę jaglaną zmielić w malakserze.
(Thermomix – obroty 10 przez 1 minutę.)
Zmieloną kaszę zalać mlekiem i dodać cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, często mieszając. Na koniec gotowania dodać jedną łyżeczkę masła.
(Thermomix gotowanie przez 10-15 minut, obroty 2, 100 stopni.)
Gotowy budyń przelać do pucharków. Odstawić do schłodzenia.
Maliny zmiksować z dowolnym słodzidłem, wylać na ostudzony budyń. Ja miałam słoiczek domowego dżemu malinowego, który wykorzystałam i wylałam na wierzch budyniu.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!