Cake au citron de Pierre Hermé, czyli ciasto cytrynowe Pierre’a Hermé

Cake au citron de Pierre Hermé, czyli ciasto cytrynowe Pierre’a Hermé
()

Przepis na ciasto słynnego francuskiego cukiernika Pierre’a Hermé, który znalazłam na francuskiej stronce. Ciasto jest genialne! Bardzo polecam. Rozpływa się w ustach. Nie wiem czemu, ale najlepiej smakuje mi gdy jest schłodzone z lodówki 🙂

Cake au citron de Pierre Hermé, czyli ciasto cytrynowe Pierre’a Hermé

Składniki

  • 375 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • skórka z 3 cytryn 
  • 400 g cukru 
  • 6 jajek 
  • 190 g śmietanki 
  • 3 łyżki rumu 
  • szczypta soli 
  • 135 g roztopionego masła 

Lukier cytrynowy:

  • sok z 1 cytryny 
  • cukier puder 
  • woda

PRZYGOTOWANIE

  • Zetrzeć na tarce skórkę z 3 cytryn i wymieszać palcami w misce z cukrem. Dodać 6 jajek i dokładnie zmiksować, aż powstanie puszysta masa.
  • 2Dodać śmietankę, rum i sól, wymieszać.
  • Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie dokładnie zmiksować. 
  • Na samym końcu dodać roztopione i ostudzone masło. Wymieszać.
  • Wlać do keksówki i piec 60-70 min w 180 C.
  • Składniki na lukier wymieszać i polać ciasto.
Cake au citron de Pierre Hermé, czyli ciasto cytrynowe Pierre’a Hermé

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *