Chałka drożdżowa to doskonała przekąska, którą można podać na śniadanie, deser czy jako przystawkę do herbaty. Delikatne ciasto drożdżowe idealnie pasuje do dżemu, ale można ją zjeść też bez niczego lub z masłem. Chałkę lubią chyba wszyscy 🙂 Najlepiej smakuje oczywiście na świeżo.
Zapraszam też po inne przepisy na słodkie przekąski tutaj 🙂
Składniki
Jeśli chcemy zrobić 2 chałki, wystarczy podwoić liczbę składników.
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłego mleka
- 40 g rozpuszczonego masła
- 50 g drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 20 g świeżych drożdży
Kruszonka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo
- jajko do posmarowania
Przygotowanie
Ciasto
Mleko podgrzewamy. Dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
W misie miksera ubić jajka z cukrem. Masę jajeczno-maślaną dodać do zaczynu drożdżowego i wymieszać. Dodać mąkę i zagnieć ciasto, najlepiej w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego, przez około 5 minut. Dodać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać kilka minut.
Ciasto podzielić na 4 części i uformować wałki. Zapleść ciasto jak warkocz, przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia na 30 minut.
Kruszonka
Kruszonkę wyrobić palcami.
Wykończenie
Chałkę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w 180 stopni (góra/dół) przez 30 minut.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!