Dziś chcę podzielić się z Wami moim przepisem na klasyczne chili con carne. To danie pochodzące z Meksyku, które zdobyło serca kulinarnych miłośników na całym świecie.
Chili con carne to połączenie soczystego mięsa mielonego, aromatycznych przypraw, świeżych warzyw i odrobiny pikanterii. Jego intensywny smak i kremowa konsystencja nigdy się nie nudzą.
Najbardziej lubię wersję z mielonego mięsa wołowego, ale sprawdzi się również wieprzowe lub drobiowe.
Zapraszam po inne przepisy na dania główne tutaj 🙂
Składniki
- 400-500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowe (ale może być też wieprzowe lub drobiowe)
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 200 g passaty pomidorowej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cukier, chili
- 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Mięso podsmażamy na patelni przez ok 5 minut, często mieszając. (jeśli używamy mięsa wołowego lub wieprzowego to nie potrzebny jest dodatkowy tłuszcz do smażenia, wystarczy ten, który wytopi się z mięsa, jednak przy mięsie drobiowym dobrze dodać 1 łyżkę oleju lub oliwy).
- Cebulę poszatkować i dodać do mięsa, smażyć razem przez chwilę.
- Dodać pomidory i passatę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Opcjonalnie można dodać pół przekrojonej papryczki chili bez pestek, pokrojonej na małe kawałki.
- Doprawić 1 łyżeczką soli, 2 łyżeczkami cukru oraz pieprzem i chili.
- Dusić pod przykryciem przez 5-10 minut na małym ogniu.
- Dodać kukurydzę i fasolę, zamieszać, przykryć i gotować jeszcze przez kolejne 5-10 minut.
- Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
- Podawać np. z ryżem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
witaj! wspaniała strona i przepisy! będę zaglądała -pozdrawiam!
Cudowna meksykańska inspiracja 😉