Ten pyszny i zdrowy chleb pełnoziarnisty z płatkami owsianymi należy przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień możemy się cieszyć świeżym i pachnącym wypiekiem. Do chleba wykorzystujemy mąkę pełnoziarnistą 1850 oraz płatki owsiane oraz świeże drożdże.
Zapraszam po inne przepisy na śniadanie tutaj 🙂
Składniki
- 600 g mąki pełnoziarnistej typ 1850
- 600 ml mleka
- 10 g świeżych drożdży
- 200 g płatków owsianych
- 50 g oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 10-15 g soli
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść lub wyrobić w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego. Przełożyć do miski i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie schować na noc do lodówki.
Rano wyjąć ciasto i odstawić ponownie na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie uformować kulę z ciasta i umieścić ją w żaroodpornym, okrągłym naczyniu lub tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb naciąć na środku nożem, posmarować wodą i posypać płatkami owsianymi.
Piec 45 minut w 230 stopniach (termoobieg).
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!