Choinka z czekolady to odpowiedź, jeśli macie pomysłu na prezent mikołajkowy. Czasami nie trzeba wcale spędzać wielu godzin chodząc po sklepach. Wystarczy zrobić coś samemu. Jeśli nie macie wyjątkowych talentów manualnych, możecie zrobić coś do jedzenia 😉 Wystarczy zapakować w ładny przezroczysty papier i tyle. Radość gwarantowana 🙂 Dzisiaj mam dla Was propozycję na taki właśnie prezent. Możecie nim również zachwycić gości przy świątecznym stole. Jak wolicie 🙂
Po inne świąteczne inspiracje zapraszam tutaj 🙂
Składniki
Konstrukcja choinki:
- 300 g czekolady dobrej jakości (min. 70 % masy kakaowej)
- kandyzowane owoce, posypki dekoracyjne, orzechy laskowe
Krem:
- 40 g czekolady dobrej jakości (min. 70 % masy kakaowej)
- 40 g śmietanki kremówki
PRZYGOTOWANIE
- 300 g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Podgrzać do 50 stopni C. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić do 32 stopni cały czas mieszając. Znowu pogrzać do 50 stopni.
- Foremki ułożyć na talerz (u mnie gwiazdki i jedna okrągła na podstawę). Wlewać równomiernie czekoladę. Na wierzchu ułożyć owoce, posypki i orzechy (orzechy laskowe należy wcześniej włożyć na 10 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, ostudzić i oczyścić ze skórek, które wtedy już łatwiutko schodzą)
- Ostudzić do temperatury pokojowej, następnie włożyć na godzinę do zamrażalnika.
- Podgrzać śmietankę i dodać czekoladę. Mieszać do momentu rozpuszczenia czekolady. Ostudzić.
- Wyjąć czekoladę z foremek. Krem umieścić w rękawie do ciast i wyciskać na poszczególne części choinki, nakładając tym sposobem wszystkie części na siebie, zaczynając od największej i kończąc na najmniejszej.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!