Przepyszne ciasteczka orzechowe
Te ciasteczka orzechowe dosłownie rozpływają się w ustach. Wykorzystałam do nich orzechy włoskie, które dają im niesamowity smak. Ciasteczka są delikatne i niezwykle kruche. Są też bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Koniecznie musicie spróbować, sprawdzą się nie tylko w okresie świątecznym! Zapraszam też po inne przepisy na ciasteczka tutaj.



Składniki na ok 40 sztuk
- 120 g mąki pszennej
- 220 g orzechów włoskich – drobno zmielonych
- 115 g miękkiego masła
- 30 g cukru
- 2 saszetki cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
Dodatkowo
- 3-4 łyżki cukru pudru – do wałkowania
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni (termoobieg) lub 160 stopni (góra/dół).
- Następnie wymieszaj wszystkie suche składniki w dużej misce, tj. mąkę, drobno zmielone orzechy włoskie, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy.
- Podziel miękkie masło na małe kawałki i dodaj do mieszanki.
- Wyrób ciasto ręcznie lub w malakserze.
- Z ciasta uformuj małe kulki, nie większe niż wielkości orzecha włoskiego, i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi niewielkie odstępy. Jeśli ciasto bardzo się klei to można delikatnie podsypać je mąką.
- Umieść orzechowe kulki w nagrzanym piekarniku na około 35 minut.
- Po upieczeniu pozostawić kulki do ostygnięcia i obtoczyć w cukrze pudrze.

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!