Słodycze wcale nie muszą być niezdrowe 😉 Można sobie osłodzić życie jedząc przy tym coś zdrowego, czyli w tym przypadku płatki owsiane 🙂 Ciastka można polać czekoladą, co sprawia, że są jeszcze smaczniejsze 🙂 Zamiast sięgać po batonika, lepiej zrób ciasteczka. Są pyszne. Polecam!
Składniki
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru (można dać trochę więcej, w zależności od upodobań)
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 cukru wanilinowego
- 2 łyżeczku rumu
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2,5 szklanki płatków owsianych
PRZYGOTOWANIE
- Masło utrzeć. Dodać cukier puder, cały czas ucierając.
- Następnie dodać cukier trzcinowy i cukier wanilinowy. Zmiksować.
- Dodać jajko i wymieszać. Następnie dodać resztę składników i dokładnie zmiksować.
- Formować małe kulki i układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć kulki łyżką lub palcami.
- Piec na złoty kolor ok. 16-17 minut w 180C.
- Po wyjęciu z piekarnika ostudzić chwilę na blaszce, po czym ściągnąć i wystudzić do końca.