Tym razem przepis na bardzo proste ciasteczka. Jeśli ktoś lubi zwykłe maślane ciasteczka, z dodatkiem dżemu lub też bez żadnego dodatku to te są idealne. Dodatkowo są wyjątkowo ładne, a nietrudne do zrobienia 🙂 Można je też zapakować do pudełka i dać komuś w prezencie 🙂
Składniki
- 400 g mąki
- 300 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- białko do smarowania
- ewentualnie marmolada do środka
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę przesiać. Dodać pokrojone masło i utrzeć w palcach z mąką na kruszonkę. Dodać żółtka, cukry i sól. Zagnieść. Włożyć na godzinę do lodówki.
- Rozwałkować na 3 mm i kieliszkiem wykrawać kółeczka.
- Kółka ułożyć w linii obok siebie, po 5 kółek na dwa ciasteczka. (patrz zdjęcie). Kółka skleić wodą lub białkiem. Można do środka dać trochę marmolady.
- Zwinąć i przekroić na pół, otrzymując dwie różyczki.
- Ułożyć na blachę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
- Posypać cukrem pudrem.