Przepis na ciasteczka z kawałkami czekolady przypomina klasyczne ciasteczka „Pieguski”. Proste i szybkie w wykonaniu, sprawdzą się idealnie jako przekąska do kawki 🙂
Inne przepisy na ciasteczka znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na około 14 sporych ciasteczek
- 115 g masła
- 90 g brązowego cukru
- 50 g cukru pudru
- 2 cukry waniliowe lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego (nie mylić z aromatem)
- 1 duże jajko
- 210 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 150 g czekoladowych kropelek lub posiekanej mlecznej czekolady
Przygotowanie
Masło rozpuścić w mikrofalówce, tylko do momentu aż zmięknie, nie powinno się zagotować.
Zmiksować z cukrami i jajkiem na gładką, puszystą masę. Dodać mąkę, sodę i sól i krótko zmiksować do połączenia.
Dodać kropelki czekoladowe i wymieszać szpatułką. Ciasto schłodzić w lodówce przynajmniej 1 godzinę.
Po tym czasie formować kulki z około 1 łyżki stołowej ciasta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach.
Piec 14 minut w 180 stopniach.
Schłodzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Ciasteczka smakują najlepiej po 2-3 dniach.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Mniami. Proste ciasteczka z czekoladą :)!
1 gwiazdka ciastka sie zjechaly i popekaly i poniszczyly, do dupy 👍🌹💗🍊