Ciasteczka z marcepanem nadają się idealnie na świąteczne wypieki. Jednak nawet w ciągu roku sprawdzą się jako słodka przekąska. Przepis jest prosty i nieskomplikowany, a wykonanie bardzo szybkie.
Po inne świąteczne inspiracje zapraszam tutaj 🙂
Składniki
- 200 g marcepanu
- 80 g cukru
- 2 żółtka
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- aromat migdałowy
- kilka kostek gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
- Masło utrzeć z cukrem. Dodawać żółtka i dokładnie utrzeć. Potem dodać marcepan i zmiksować. Następnie aromat migdałowy i przesianą mąkę.
- Zagnieść ciasto.
- Formować kuleczki z ciasta i rozpłaszczyć je. Można sobie pomóc widelcem.
Jeśli ktoś woli to ciasto można też rozwałkować i wykrawać foremkami na ciastka. - Piec 12 minut w 180 stopniach C.
- Jeśli ktoś lubi to można rozpuścić kilka kostek gorzkiej czekolady i nią posmarować ciastka, jednak bez polewy są też bardzo smaczne.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!