Ciasteczka z maszynki
Te kruche ciasteczka z maszynki są wyśmienite i delikatne. Przypominają niemiecki Spritzgebäck, bardzo popularny na Święta. Do ich przygotowania trzeba mieć maszynkę do ciastek, szprycę lub rękaw cukierniczy – ja korzystałam z rękawa 🙂 Zapraszam też po inne przepisy na ciasteczka tutaj.
Składniki na ok 20 sztuk
- 210 g mąki pszennej
- 190 g miękkiego masła
- 75 g cukru pudru
- 1 białko
- 1 cukier waniliowy lub aromat waniliowy
- szczypta soli
- 200 g czekolady mlecznej do dekoracji
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem, solą i cukrem/aromatem waniliowym.
- Dodać białko i ucierać kilka minut, aż powstanie jasny, jednolity krem.
- Dodać mąkę i zmiksować. Ciasto będzie dość gęste.
- Ciasto nałożyć do maszynki do ciastek, rękawa lub szprycy i wyciskać wzorki.
- Piec 12-13 minut.
- Po ostudzeniu można ciastka zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!