Te ciasto bananowe z kruszonką jest obłędnie pyszne. Jest lekko wilgotne o intensywnym, bananowym smaku. Dodatkowo kruszonka i polewa idealnie się wpasowują w całość. Także jak nie wiecie co zrobić z bardzo dojrzałymi bananami to to jest idealna propozycja 🙂 Ciasto jest dość słodkie, ale nie widzę przeszkód, żeby dowolnie regulować ilość cukru.
Inne ciasta znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na foremkę 25×30 cm
Ciasto
- 2 szklanki mąki uniwersalnej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3 dojrzałe banany
- 120 g roztopionego masła
- 1 szklanka cukru (można pominąć, jeśli nie chcemy bardzo słodkiego ciasta)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mleka
Kruszonka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 240 g zimnego masła
Polewa (opcjonalnie)
- 1 szklanka cukru pudru
- 4-5 łyżek mleka
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 175 C. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić na bok.
W osobnej misce dobrze rozgnieść banany. Wmieszać roztopione, ostudzone masło, aż do połączenia.
Następnie dodać cukier, jajka i wanilię i dobrze zmiksować. Powoli wmieszać mąkę i mleko, aż do połączenia (na przemian z mlekiem i mąką, aż wszystko się połączy, ale nie dłużej!).
Kruszonka
Kruszonkę szybko wyrobić ręcznie lub najlepiej w malakserze.
Połowę ciasta bananowego wlać do przygotowanej foremki.
Następnie na wierzch ciasta wyłożyć połowę kruszonki.
Następnie wylać ostatnią połowę ciasta bananowego i posypać drugą częścią kruszonki.
Piec 60 minut.
Polewa
Cukier dokładnie wymieszać z mlekiem i polać ostudzone ciasto. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Dodajcie mleko skondensowane I wtedy troszke mniej cukru 😊
Ale to mleko to te słodzone???
Ja dałam tylko pół szklanki cukru do kruszonki i nic więcej. Placek pyszny.
cieszę się, że smakowało 🙂
Mi wyszedł zakalec 😐
Może składniki za długo były mieszane?
Pyszny🥰 Cukier (1/2 szkl )dałam tylko do kruszonki.
Smakuje całej rodzice.
rzeczywiście jest obłędnie pyszne 👍😊 palce lizać, właśnie wyciągnęłam z piekarnika!!! zapach cudowny, smak bajeczny ❤️
Rzeczywiście jest obłędnie pyszne 👍😊 właśnie wyjęłam je z piekarnika!!! Zapach cudowny, smak bajeczny ❤️
Bardzo się cieszę! 🙂
Hej czekam na efekty, ciasto siedzi w piekarniku🙂
Ciasto wyszło , szukałam przepisu na wykorzystanie bananów, dla mnie taki normalny placek , ale nie nazwie go obłędnie pysznym, ..Dzięki za przepis, pozdrawiam
Mi wyszedł centymetrowy zakalec. Wszystko było zrobione tak, jak być powinno. Jestem zła, składniki zmarnowane i dzieciak rozczarowany.
Bardzo niedokładny przepis 🙁 podaje się dokładną gramaturę a nie szklanki i wielkość bananów… każdemu może wyjść coś innego..
Ciasto dobre, ale gdy ogranicza się cukier warto zmniejszyć również ilość soli. Po upieczeniu słony smak, jest intensywniejszy