Ciasto bounty składa się z czekoladowego spodu, pysznego kokosowego kremu i czekoladowej polewy. Idealna propozycja dla miłośników kokosowego batonika. 🙂
Inne ciasta z czekoladą znajdziecie tutaj 🙂
Składniki
Spód czekoladowy:
- 100g masła
- 90g drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 100g mąki
- 20 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75ml kwaśnej śmietany 12%
- 1 cukier waniliowy
Krem kokosowy:
- 300ml mleka
- 50g kaszy manny
- 80g wiórków kokosowych
- 100g masła
- 100g cukru pudru
- opcjonalnie 1 łyżka likieru kokosowego
Polewa czekoladowa:
- 50g mlecznej czekolady
- 50g gorzkiej czekolady
- 50g masła
PRZYGOTOWANIE
Spód czekoladowy:
- Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Odstawić.
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Dodać jajko i zmiksować.
- Dodawać na zmianę suche składniki oraz śmietanę i dokładnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 21 cm.
- Piec 30 minut w 170 stopniach.
Krem kokosowy:
- Mleko zagotować w rondelku. Dodawać kaszę manną cały czas mieszając.
- Dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i zagotować, aż masa zgęstnieje. Przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Miękkie masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodawać po łyżce ostudzonego kremu kokosowego. Na końcu dodać likier kokosowy (można pominąć).
- Krem wyłożyć na wystudzone ciasto i schować do lodówki. Polać polewą po wystudzeniu.
Polewa czekoladowa:
- Masło roztopić.
- Dodać czekolady, poczekać, aż się rozpuszczą i zamieszać.
Ciasto bounty smakuje najlepiej schłodzone.
Inspiracja zaczerpnięta stąd.