Ciasto czekoladowe z amaretto to przepis z książki Nigelli. Nie zawiera grama mąki, więc śmiało mogą go zrobić osoby na diecie bezglutenowej. Ciasto jest pysznie wilgotne i mocno czekoladowe. Likier amaretto dodatkowo dodaje mu charakteru.
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)
- 100 g masła
- 4 jajka
- 125 g drobnego cukru
- 75 g zmielonych migdałów
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki likieru amaretto (ja dałam 4)
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę rozpuścić z masłem w rondelku
- Jajka utrzeć z cukrem na gęstą masę, objętość powinna się podwoić. W tym celu Jajka należy miksować około 3 minut w mikserze.
- Zmielone migdały wymieszać z kakao. Dodawać po jednej łyżce do masy jajecznej, cały czas miksując na niskich obrotach.
- Likier dodać do rozpuszczonej czekolady i wymieszać. Wlewać wolnym strumieniem do ciasta, cały czas miksując na wolnych obrotach.
- Ciasto czekoladowe przemieszać szpatułką. Wylać do tortownicy.
- Piec 25 minut.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!