Te pyszne ciasto czekoladowe z jabłkami to moje ciasto awaryjne na nagłe wypadki. Jest błyskawiczne i przepyszne. Ciasto wychodzi puszyste i lekko wilgotne, dzięki dużej ilości jabłek. Wyczuwalna jest lekka nuta cynamonu. Z polewą czekoladową tworzy doskonały duet!
Zapraszam po inne przepisy na ciasta czekoladowe tutaj 🙂
Składniki na foremkę 25×25 cm lub 35x25cm
Ciasto
- 1 – 1,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 czubata łyżka łyżka kakao
- 0,8 – 1 kg jabłek
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie
Ciasto
Cukier zmiksować z jajkami na puszystą masę. Miksować około 3 minuty.
Dodawać stopniowo olej, następnie całą mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać delikatnie szpatułką.
Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piec 60 min w 180C.
Polewa
Śmietankę i czekoladę podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia czekolady. Polać ostudzone ciasto. Schłodzić w lodówce.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!