Ciasto czekoladowe z mascarpone to trochę brownie, trochę sernik, zdecydowanie coś pomiędzy. Wyrazistość czekolady jest przełamana serkiem mascarpone, przez co ciasto jest trochę delikatniejsze niż brownie, musicie więc sami ocenić czy jest to połączenie dla Was czy nie 🙂
Zapraszam też po inne ciasta tutaj 🙂
Składniki na foremkę o średnicy 20 cm lub 20×20 cm
Ciasto
- 200 g ciemnej czekolady min 70% kakao
- 250 g mascarpone
- 4 jajka
- 80 g cukru pudru
- 40 g mąki
Polewa
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 50 g masła
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 150° (termoobieg) i natłuść formę do ciasta (najlepiej silikonowa) o średnicy 20 cm lub 20×20 (w ostateczności może być też prostokątna o wymiarach około 20×25 cm – wtedy pieczemy 20-25 minut)
- Mascarpone ubić w misce lub w robocie kuchennym, aby je spulchnić.
- Czekoladę rozpuścić przez ok. 2 minuty w mikrofalówce.
- Roztopioną czekoladę wlać do mascarpone i ubić, aż składniki dokładnie się połączą.
- Wbijać po jednym jajku, miksując około 30 sekund między kolejnym.
- Wsypać cukier puder i ponownie ubić.
- Wsypać mąkę i bardzo krótko i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia!
- Wlać ciasto do formy i piec przez 25 minut.
- Ciasto ostudzić. Gdy będzie w temperaturze pokojowej, odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Polewa
- Rozpuścić 100g mlecznej czekolady razem z masłem.
- Dokładnie wymieszać i polać ciasto. Schłodzić.
- Ciasto podawać ok. 30 minut po wyciągnięciu z lodówki.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
nie mam termoobiegu
jak piec bez i ile?
170 stopni w ustawieniu góra/dół
czas +/- 5 min więcej