Ciasto czekoladowe z pianką i delicjami to pyszne kruche ciasto z czekoladową pianką i wiśniowymi delicjami. To mój eksperyment a inspiracją do niego było ciasto, na które przepis wstawiałam kilka dni temu (przepis poniżej podlinkowany). Ciekawiło mnie jak będzie smakowała taka czekoladowa wersja, przy czym zamiast owoców, dałam wiśniowe delicje, choć myślę, że z malinami też by było pyszne 🙂
Ciasto, które zainspirowało mnie do tego przepisu znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na kwadratową blaszkę 24×24 cm
Ciasto
- 5 żółtek
- 250 g zimnego masła
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łyżki cukru pudru
Czekoladowa pianka budyniowa
- 2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru (po 40 g każde)
- 1/2 szklanki oleju
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
Dodatkowo
- 300 g delicji wiśniowych
Przygotowanie
Składniki na ciasto szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze. Uformować kulę i podzielić ciasto na dwie części – w proporcjach 60% i 40%. Mniejszy kawałek owinąć folią spożywczą i zamrozić. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć ciasto widelcem i blachę schować do zamrażarki na 1h lub do lodówki na 2h.
Schłodzony spód podpiec przez 20 minut w 190 C. Całkowicie ostudzić.
Pianka
Białka ubić na pianę. Dodać sól, cukier waniliowy i cukier. Ubić na sztywno. Powoli dodawać proszek budyniowy cały czas ubijając. Na koniec wlewać cienkim strumieniem olej. Piankę przełożyć na ostudzony spód i równomiernie rozprowadzić. Na piankę wyłożyć delicje, czekoladową stroną do dołu.
Wyciągnąć mniejszy kawałek ciasta i zetrzeć na tarce na rozłożone delicje. Ciasto piec przez 30 minut w 180 C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!