Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką to prosty przepis na pyszne i pachnące drożdżami ciasto. Sprawdzi się idealnie na przekąskę, śniadanie czy do kawy. Dżem można wykorzystać dowolny. Sprawdzą się też świeże owoce, np. maliny.
Zapraszam też po inne drożdżowe wypieki tutaj 🙂
Składniki na foremkę 20x20cm
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 40 g drożdży świeżych
- 120 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 100 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Kruszonka
- 100 g mąki
- 50 g zimnego masła
- 50 cukru
- szczypta soli
Dodatkowo
- 200 g dżemu (u mnie malinowo-różany)
Przygotowanie
Zaczyn
100 ml mleka lekko podgrzać (nie może być gorące). Rozetrzeć drożdże w mleku z 1 łyżeczką cukru. Odstawić na około 20 min pod przykryciem.
Ciasto
Masło rozpuścić w pozostałym mleku w rondelku na małym ogniu.
Do zaczynu dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy jajko i sól oraz masło z mlekiem. Wyrobić dokładnie jednolite ciasto, najlepiej w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut.
Przełożyć do miski podsypanej mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko posmarować roztopionym masłem na wierzchu. Przykryć i odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Na ciasto wyłożyć równomiernie dżem, nakładając po 1 łyżeczce po całym cieście.
Kruszonka
Ze składników na kruszonkę wyrobić w rękach kruszonkę i posypać ciasto.
Piec 40 minut w 180 stopniach.
Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!