Ciasto drożdżowe z jagodami/borówkami i kruszonką to przepis na dużą blachę pysznego ciasta. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Możemy użyć zarówno jagód jak i borówek. Ciasto jest naładowane owocami, taka jagodzianka XXL 🙂
Zapraszam po inne przepisy na ciasta z owocami tutaj 🙂
Składniki na dużą blachę od piekarnika
Ciasto drożdżowe
- 500 gramów mąki ap
- 10 gramów drożdży instant
- 50 g cukru
- 250 ml letniego mleka
- 80 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie
- 600 g świeżych borówek
- 100 g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki soku z cytryny
Kruszonka
- 315 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 225 g miękkiego masła
- szczypta soli
Przygotowanie
Nadzienie
- Jagody lub borówki, cukier i sok z cytryny umieścić w rondlu. Gotować na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż jagody częściowo się rozpadną.
- Do szklanki odlać kilka łyżek gorącego płynu z owoców i wymieszać dokładnie z 3 łyżeczkami żelatyny. Dodać do owoców i zamieszać.
- Pozostawić do lekkiego ostudzenia (ja przelewam owoce do miski, którą wstawiam do zlewu wypełnionego zimną wodą).
Ciasto
- Masło roztopić i lekko ostudzić.
- Ze wszystkich składników wyrobić jednolite ciasto. Najlepiej w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego.
- Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut (powinno podwoić objętość).
Kruszonka
- Miękkie masło, cukier, aromat, sól i mąkę szybko wyrobić na sypką kruszonkę.
Kruszonka
- Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na niej rozłożyć ciasto. Ciasto jest dość lepkie, dlatego warto obsypać sobie dłonie mąką i w ten sposób rozprowadzić ciasto równomiernie na całą blachę.
- Na wierzch ciasta wylać lekko ostudzone nadzienie jagodowe/borówkowe.
- Posypać równomiernie kruszonką.
4. Piec 40 minut w 190 stopniach (góra/dół).
5. Posypać cukrem pudrem.
6. Ciasto najlepiej smakuje na świeżo, ale ciasto można przechowywać 1-2 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!