Ciasta Drożdżowe Z owocami

Ciasto drożdżowe z jagodami/borówkami (duża blacha)

()

Ciasto drożdżowe z jagodami/borówkami i kruszonką to przepis na dużą blachę pysznego ciasta. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Możemy użyć zarówno jagód jak i borówek. Ciasto jest naładowane owocami, taka jagodzianka XXL 🙂

Zapraszam po inne przepisy na ciasta z owocami tutaj 🙂

Ciasto drożdżowe z jagodami/borówkami (duża blacha)

Ciasto drożdżowe z jagodami/borówkami (duża blacha)

Ciasto drożdżowe z jagodami/borówkami (duża blacha)
Ciasto drożdżowe z jagodami/borówkami (duża blacha)

Składniki na dużą blachę od piekarnika

Ciasto drożdżowe

  • 500 gramów mąki ap
  • 10 gramów drożdży instant
  • 50 g cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 80 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie

  • 600 g świeżych borówek
  • 100 g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny

Kruszonka

  • 315 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 225 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Przygotowanie

Nadzienie

  1. Jagody lub borówki, cukier i sok z cytryny umieścić w rondlu. Gotować na średnim ogniu przez około 10-15 minut, aż jagody częściowo się rozpadną.
  2. Do szklanki odlać kilka łyżek gorącego płynu z owoców i wymieszać dokładnie z 3 łyżeczkami żelatyny. Dodać do owoców i zamieszać.
  3. Pozostawić do lekkiego ostudzenia (ja przelewam owoce do miski, którą wstawiam do zlewu wypełnionego zimną wodą).

Ciasto

  1. Masło roztopić i lekko ostudzić.
  2. Ze wszystkich składników wyrobić jednolite ciasto. Najlepiej w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego.
  3. Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut (powinno podwoić objętość).

Kruszonka

  1. Miękkie masło, cukier, aromat, sól i mąkę szybko wyrobić na sypką kruszonkę.

Kruszonka

  1. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na niej rozłożyć ciasto. Ciasto jest dość lepkie, dlatego warto obsypać sobie dłonie mąką i w ten sposób rozprowadzić ciasto równomiernie na całą blachę.
  2. Na wierzch ciasta wylać lekko ostudzone nadzienie jagodowe/borówkowe.
  3. Posypać równomiernie kruszonką.

Ciasto drożdżowe z jagodami/borówkami (duża blacha)
Ciasto drożdżowe z jagodami/borówkami (duża blacha)
Ciasto drożdżowe z jagodami/borówkami (duża blacha)

4. Piec 40 minut w 190 stopniach (góra/dół).
5. Posypać cukrem pudrem.
6. Ciasto najlepiej smakuje na świeżo, ale ciasto można przechowywać 1-2 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.

Ciasto drożdżowe z jagodami/borówkami (duża blacha)
Ciasto drożdżowe z jagodami/borówkami (duża blacha)

Ciasto drożdżowe z jagodami/borówkami (duża blacha)
Ciasto drożdżowe z jagodami/borówkami (duża blacha)

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]