Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym

Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym
()

Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym jest sztosem. Ciasto drożdżowe jest mięciutkie i delikatne. Karmelizowane jabłka i krem migdałowy to idealny dodatek. Smakuje rewelacyjnie zarówno na świeżo jak i na kolejny dzień.

Zapraszam też po przepisy na inne ciasta drożdżowe tutaj 🙂

Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym
Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym
Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym

Składniki na ciasto o średnicy ok 20 cm

Ciasto

  • 250 g mąki
  • 50 g cukru
  • 12 g drożdży świeżych
  • 150 g mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • 3 g soli

Krem migdałowy

  • 100 g mielonych migdałów (najlepiej prażone, blanszowane)
  • 1 małe jajko
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru

Karmelizowane jabłka

  • 2-3 duże, kwaśne jabłka
  • 40 g miodu
  • 30 g rumu
  • 40 g masła

Dodatkowo

  • 50g wody
  • 50 g miodu
  • W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto.
  • Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i połową cukru do rozpuszczenia, odstawiamy na 20 minut.
  • Mąkę, sól, pozostały cukier wyrobić z mieszanką mleka i drożdży przez 10-15 minut. Najlepiej w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego. Na koniec wyrabiania dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5 minut. Ciasto musi być jednolite i błyszczące i odchodzić od brzegów miski.
  • Umieścić w misce, przykryć folią i odstawić na 1h do lodówki.
  • W tym czasie przygotować krem migdałowy.
  • Zmielone migdały zmiksować z jajkiem, cukrem i masłem. Miksować około 5 minut. Schować do lodówki.
  • Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Umieścić w rondlu razem z miodem rumem i masłem. Smażyć aż do odparowania całego płynu. Ostudzić.
  • Ciasto wyciągnąć z lodówki. Rozwałkować na prostokąt. Posmarować kremem migdałowym i posypać równomiernie jabłkami.
Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym
  • Ciasto zwinąć w rulon. Rulon przekroić na dwie części (patrz zdjęcie), zostawiając czubek złączony.
Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym
Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym
  • Z ciasta zapleść warkocz. Warkocz zwinąć w koło, tworząc okrągłe ciasto. Umieścić ciasto na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. W okół ciasta postawić ścianki tortownicy (bez dna). Odstawić pod przykryciem na 45 minut.
Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym
  • Piec 25 minut w 180 stopniach.
  • Wodę zagotować z miodem. Mieszanką posmarować upieczone ciasto i piec jeszcze 2 minuty.
Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym
Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym
Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym
Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym
Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym
Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *