Ciasto drożdżowe z karmelizowanymi jabłkami i kremem migdałowym jest sztosem. Ciasto drożdżowe jest mięciutkie i delikatne. Karmelizowane jabłka i krem migdałowy to idealny dodatek. Smakuje rewelacyjnie zarówno na świeżo jak i na kolejny dzień.
Zapraszam też po przepisy na inne ciasta drożdżowe tutaj 🙂
Składniki na ciasto o średnicy ok 20 cm
Ciasto
- 250 g mąki
- 50 g cukru
- 12 g drożdży świeżych
- 150 g mleka
- 50 g miękkiego masła
- 3 g soli
Krem migdałowy
- 100 g mielonych migdałów (najlepiej prażone, blanszowane)
- 1 małe jajko
- 50 g miękkiego masła
- 50 g cukru
Karmelizowane jabłka
- 2-3 duże, kwaśne jabłka
- 40 g miodu
- 30 g rumu
- 40 g masła
Dodatkowo
- 50g wody
- 50 g miodu
Przygotowanie
W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto.
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i połową cukru do rozpuszczenia, odstawiamy na 20 minut.
Mąkę, sól, pozostały cukier wyrobić z mieszanką mleka i drożdży przez 10-15 minut. Najlepiej w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego. Na koniec wyrabiania dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 5 minut. Ciasto musi być jednolite i błyszczące i odchodzić od brzegów miski.
Umieścić w misce, przykryć folią i odstawić na 1h do lodówki.
W tym czasie przygotować krem migdałowy.
Zmielone migdały zmiksować z jajkiem, cukrem i masłem. Miksować około 5 minut. Schować do lodówki.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Umieścić w rondlu razem z miodem rumem i masłem. Smażyć aż do odparowania całego płynu. Ostudzić.
Ciasto wyciągnąć z lodówki. Rozwałkować na prostokąt. Posmarować kremem migdałowym i posypać równomiernie jabłkami.
Ciasto zwinąć w rulon. Rulon przekroić na dwie części (patrz zdjęcie), zostawiając czubek złączony.
Z ciasta zapleść warkocz. Warkocz zwinąć w koło, tworząc okrągłe ciasto. Umieścić ciasto na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. W okół ciasta postawić ścianki tortownicy (bez dna). Odstawić pod przykryciem na 45 minut.
Piec 25 minut w 180 stopniach.
Wodę zagotować z miodem. Mieszanką posmarować upieczone ciasto i piec jeszcze 2 minuty.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!