Ciasto dyniowe z kruszonką to pyszna propozycja na jesienne dni. Dodatek przyprawy do ciasta dyniowego (przepis tutaj) sprawia, że ciasto po upieczeniu pachnie obłędnie! Zapach unosi się w całym domu. Ciasto ma pyszny, korzenny smak i zapach. Przepis na puree z dyni znajdziecie tutaj.
Składniki na dużą blaszkę o wymiarach ok 22×22 cm
Ciasto dyniowe
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka przyprawy do ciasta dyniowego
- 250 g puree z dyni
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki cukru granulowanego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki mleka
Kruszonka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego
Lukier
- 4 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżki mleka
Przygotowanie
Ciasto
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni (góra/dół). Foremkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W osobnej misce wymieszać mąkę, przyprawę, sól, sodę, proszek do pieczenia.
- W drugiej misce zmiksować puree z dyni, olej, cukier, cukier brązowy i mleko.
- Połączyć mokre ze suchymi składnikami i zmiksować do połączenia.
- Ciasto będzie dość gęste.
- Przełożyć do foremki.
Kruszonka
- Ze wszystkich składników wyrobić kruszonkę.
- Posypać ciasto.
- Piec 35-45 minut, do momentu, aż po wbiciu drewnianego szpikulca nie będzie na nim resztek mokrego ciasta.
- Ostudzić.
Wykończenie
- Przygotować lukier i polać nim ciasto.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!