Ciasto Góra Lodowa bez pieczenia
Ciasto góra lodowa bez pieczenia to pyszne ciasto na herbatnikach przekładane budyniowym kremem. Polane dwukolorową polewą na bazie mleka w proszku. Smakuje fantastycznie i polecam je każdemu 🙂 Inne ciasta znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na foremkę 30×25 cm
Masa budyniowa:
- 750 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
Polewa:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
- 1 łyżka kakao
- 200 g masła
Dodatkowo:
- 300 g herbatników czekoladowych
- 180 g biszkoptów okrągłych
Przygotowanie
Masa budyniowa
- Budyń najlepiej ugotować dzień wcześniej. W tym celu należy zagotować dwie szklanki mleka (500 ml) razem z cukrem. W pozostałym mleku (1 szklanka, 250 ml) rozpuścić proszek budyniowy, mąkę i żółtka. Dokładnie wymieszać i wlać do zagotowanego mleka, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Dobrym sposobem na budyń bez grudek jest zmiksowanie go od razu po ugotowaniu blenderem ręcznym lub w malakserze. Dzięki temu ma idealnie gładką konsystencję.
- Budyń przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia. Wyjąć kostkę masła z lodówki i również zostawić w temperaturze pokojowej.
- Masło utrzeć i dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu. Zmiksować na jednolity krem.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć jedną warstwę herbatników. Na nie wyłożyć połowę masy budyniowej i równomiernie rozprowadzić. Przykryć drugą warstwą herbatników i wyłożyć drugą porcję masy budyniowej.
- Biszkopty przekroić na pół i układać w równych odstępach, przecięciem w dół, na masie budyniowej.
Polewa
- Masło, wodę i cukier rozpuścić w rondelku. Zdjąć z ognia i wsypać 2 szklanki mleka w proszku. Dokładnie wymieszać, najlepiej blenderem lub mikserem, żeby nie było grudek. Polewę podzielić na dwie części. Do jednej dodać 1 łyżkę kakao i również dokładnie zmiksować (Jeśli zrobi się zbyt gęsta to dodać odrobinę ciepłej wody).
- Polewać naprzemiennie białą i brązową polewą.
- Włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Chętnie wypróbuję przepis
Siema Dollars Hello Basia Partyk Marcin Aneta OK cool Basia Kobo touch of a new generation foam mattress and night night night night night night my darling I’m not sure what you mean Kobo touch of a new generation foam mattress and night night night my darling I’m going to be a bit of a new generation foam and night night night 20003 tok