Ciasto Góra Lodowa bez pieczenia
Ciasta Bez pieczenia Przekładane Z kremem

Ciasto Góra Lodowa bez pieczenia

()

Ciasto Góra Lodowa bez pieczenia

Ciasto góra lodowa bez pieczenia to pyszne ciasto na herbatnikach przekładane budyniowym kremem. Polane dwukolorową polewą na bazie mleka w proszku. Smakuje fantastycznie i polecam je każdemu 🙂 Inne ciasta znajdziecie tutaj 🙂

Ciasto Góra Lodowa bez pieczenia
Ciasto góra lodowa bez pieczenia
Ciasto Góra Lodowa bez pieczenia
Ciasto góra lodowa bez pieczenia
Ciasto Góra Lodowa bez pieczenia
Ciasto góra lodowa bez pieczenia

Składniki na foremkę 30×25 cm

Masa budyniowa:

  • 750 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła

Polewa:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
  • 1 łyżka kakao
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • 300 g herbatników czekoladowych
  • 180 g biszkoptów okrągłych

Przygotowanie

Masa budyniowa

  1. Budyń najlepiej ugotować dzień wcześniej. W tym celu należy zagotować dwie szklanki mleka (500 ml) razem z cukrem. W pozostałym mleku (1 szklanka, 250 ml) rozpuścić proszek budyniowy, mąkę i żółtka. Dokładnie wymieszać i wlać do zagotowanego mleka, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Dobrym sposobem na budyń bez grudek jest zmiksowanie go od razu po ugotowaniu blenderem ręcznym lub w malakserze. Dzięki temu ma idealnie gładką konsystencję.
  2. Budyń przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej do całkowitego ostudzenia. Wyjąć kostkę masła z lodówki i również zostawić w temperaturze pokojowej.
  3. Masło utrzeć i dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu. Zmiksować na jednolity krem.
  4. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć jedną warstwę herbatników. Na nie wyłożyć połowę masy budyniowej i równomiernie rozprowadzić. Przykryć drugą warstwą herbatników i wyłożyć drugą porcję masy budyniowej.
  5. Biszkopty przekroić na pół i układać w równych odstępach, przecięciem w dół, na masie budyniowej.

Polewa

  1. Masło, wodę i cukier rozpuścić w rondelku. Zdjąć z ognia i wsypać 2 szklanki mleka w proszku. Dokładnie wymieszać, najlepiej blenderem lub mikserem, żeby nie było grudek. Polewę podzielić na dwie części. Do jednej dodać 1 łyżkę kakao i również dokładnie zmiksować (Jeśli zrobi się zbyt gęsta to dodać odrobinę ciepłej wody).
  2. Polewać naprzemiennie białą i brązową polewą.
  3. Włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Ciasto Góra Lodowa bez pieczenia
Ciasto góra lodowa bez pieczenia
Ciasto Góra Lodowa bez pieczenia
Ciasto gora lodowa bez pieczenia 1
Ciasto Góra Lodowa bez pieczenia
Ciasto góra lodowa bez pieczenia

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

2 komentarze

  1. Siema Dollars Hello Basia Partyk Marcin Aneta OK cool Basia Kobo touch of a new generation foam mattress and night night night night night night my darling I’m not sure what you mean Kobo touch of a new generation foam mattress and night night night my darling I’m going to be a bit of a new generation foam and night night night 20003 tok

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *