To pyszne ciasto jogurtowe z jagodami lub borówkami jest błyskawiczne i przepyszne! Ciasta ucierane mają to do siebie, że łatwo się je robi. I w tym wypadku nie jest inaczej a ciasto smakuje rewelacyjnie. Dodatek jagód dodaje mu świeżości!
Zapraszam też po inne przepisy z makaronem tutaj 🙂
Składniki na tortownicę 28 cm lub foremkę 30×20 cm
- 6 jajek
- 220 g miękkiego masła
- 250 ml jogurtu greckiego
- 2 budynie waniliowe bez cukru (40g)
- 400 g mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 g jagód/bórówek (mrożonych nie rozmrażać)
Lukier
- 4 łyżki cukru pudru
- 1-2 łyżki wrzątku
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i sodą.
Masło cukier i cukier waniliowy utrzeć na puch. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Dokładnie zeskrobać boku miski szpatułką i zmiksować ciasto. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać mikserem.
Foremkę wysmarować masłem i i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Na wierzch wysypać równomiernie jagody lub borówki, lekko docisnąć.
Piec 50-60 minut w 160 stopniach.
Ostudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!