Ciasta Ucierane Z owocami

Ciasto jogurtowe z jagodami/borówkami

()

To pyszne ciasto jogurtowe z jagodami lub borówkami jest błyskawiczne i przepyszne! Ciasta ucierane mają to do siebie, że łatwo się je robi. I w tym wypadku nie jest inaczej a ciasto smakuje rewelacyjnie. Dodatek jagód dodaje mu świeżości!

Zapraszam też po inne przepisy z makaronem tutaj 🙂

Ciasto jogurtowe z jagodami/borówkami

Ciasto jogurtowe z jagodami/borówkami

Składniki na tortownicę 28 cm lub foremkę 30×20 cm

  • 6 jajek
  • 220 g miękkiego masła
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (40g)
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500 g jagód/bórówek (mrożonych nie rozmrażać)

Lukier

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżki wrzątku

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z proszkiem budyniowym, proszkiem do pieczenia i sodą.

Masło cukier i cukier waniliowy utrzeć na puch. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Dokładnie zeskrobać boku miski szpatułką i zmiksować ciasto. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać mikserem.

Foremkę wysmarować masłem i i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Na wierzch wysypać równomiernie jagody lub borówki, lekko docisnąć.

Piec 50-60 minut w 160 stopniach.

Ostudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowe z jagodami/borówkami
Ciasto jogurtowe z jagodami/borówkami
Ciasto jogurtowe z jagodami/borówkami
Ciasto jogurtowe z jagodami/borówkami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]