Ciasto marchewkowe z kremem lub bez kremu jest dobre na każdą porę roku. Odpowiednio udekorowane nada się jednak nawet na święta. Wystarczy dodać trochę orzechów do dekoracji i przepis jak znalazł na świąteczny stół.
Składniki
Ciasto:
- 2 duże marchewki
- 1/2 puszki ananasa
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 2/3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Krem:
- 300 g kremowego serka
- 100 g masła
- 1-1,5 szklanki cukru pudru
- 2 cukry waniliowe
- kilka kropel aromatu waniliowego
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
- Połączyć ze sobą składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę oraz przyprawy.
- Jajka wymieszać dokładnie z olejem. Wymieszać łyżką z suchymi produktami.
- Orzechy posiekać, ananasa pokroić w drobną kostkę, marchew utrzeć. Dodać do ciasta.
- Piec 45 minut w 170 stopniach w tortownicy o średnicy 26 cm.
Krem:
- miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym, aromatem i cukrem pudrem.
- Dodać kremowy serek. Dokładnie zmiksować.
- Wyłożyć na ciasto.
- Udekorować orzechami.