Tym razem ze względu na dużą ilość truskawek w domu i brak innego pomysłu jak je wszystkie zjeść, powstało takie oto ciasto 🙂 Przygotowanie zajmuje jakieś 20 minut, łatwo więc zauważyć, że nie jest zbytnio pracochłonne 🙂

Składniki
- 200 g truskawek
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 130 g mąki
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 50 g zmielonych migdałów
- 80 g masła
- płatki migdałowe do posypania
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Jajka dobrze utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, aż powstanie kremowa masa.
- Dodać jogurt, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą oraz zmielone migdały. Zmiksować.
- Następnie dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Ponownie zmiksować.
- Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem.
- Na wierzch poukładać przecięte na pół truskawki, przecięciem w górę. Posypać płatkami migdałowymi.
- Piec 35-40 minut.
