Przychodzę do Was dzisiaj z idealnym ciastem na ciasto na tartę. Te ciasto wykorzystałam też do mazurka (przepis poniżej).
Przepis pochodzi od słynnego, francuskiego cukiernika Pierre’a Hermé. Bardzo często sięgam do słodkich inspiracji z Francji i trzeba przyznać, że są mistrzami w tej dziedzinie.
Dodatek migdałów do ciasta sprawia, że ciasto jest naprawdę wyjątkowe w smaku.
Ciasto nadaje się zarówno do upieczenia samodzielnie i wykorzystania po upieczeniu, jak i do upieczenia razem z nadzieniem.
Przepis na mazurka, w którym wykorzystałam ten przepis znajdziecie tutaj 🙂


Składniki
- 250 g mąki
- 140 g zimnego masła
- 25 g zmielonych migdałów
- 75 g cukru
- 2 g soli
- 1 jajko
Przygotowanie
Składniki szybko zagnieść lub najlepiej wyrobić w malakserze.
Ciasto wyłożyć do natłuszczonej foremki i równomiernie wylepić spód i boki. Spód ponakłuwać widelcem.
Ciasto wstawić do lodówki na 1h lub do zamrażarki na ok. 30 minut.
Piec przez 25 minut w 180 C. Ostudzić i wykorzystać do wybranego przepisu.

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
A co może być powodem opadających boków podczas pieczenia?
Może ciasto było za mało schłodzone. Proszę wypróbować wersję z włożeniem foremki z ciastem do zamrażarki i wyciągnięcia dopiero bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika. Można też spróbować zwiększyć trochę temperaturę, np. do 190 C – może Pani piekarnik słabiej grzeje. Ciasto musi być dobrze schłodzone i zostać umieszczone w dobrze rozgrzanym piekarniku. To zapobiega opadaniu boków 🙂
Jak podpiekać spód? Chciałam zrobić z masą cytrynową i bezą, którą należy piec 20-25 min w 180 C.
Podpiec przez 10-15 minut 🙂 najlepiej z wyłożonym obciążeniem
Jaka średnica formy do tarty będzie najlepsza do tych proporcji? 😉
ok 24 cm 🙂