Pyszne ciasto orzechowe z polewą.
Ciasto przypomina babkę piaskową. Do ciasta użyłam prażonych orzechów laskowych.
Inne przepisy na ciasta z ucierane znajdziecie tutaj.
Składniki na keksówkę
- 200 g mielonych orzechów laskowych
- 220 g mąki
- 180 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 130 g cukru
- 1 saszetka cukru waniliowego
- 125 ml mleka
Polewa
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g śmietanki kremówki
Przygotowanie
- Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni grzanie góra/dół.
- Olej, cukier i cukier waniliowy zmiksować.
- Oddzielić jajka, stopniowo wmieszać żółtka do mieszanki z olejem i odstawić białka na bok.
- W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- W trzeciej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i orzechy, a następnie wymieszaj z masą jajeczno-olejową.
- Dodaj mleko i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.
- Ciasto wlać do formy i piec przez 55 minut.
- Czekoladę podgrzać ze śmietanką i dokładnie wymieszać. Polać ostudzone ciasto.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!