Ciasto orzechowe z polewą
Ciasta Babki Ucierane

Ciasto orzechowe z polewą

()

Pyszne ciasto orzechowe z polewą.

Ciasto przypomina babkę piaskową. Do ciasta użyłam prażonych orzechów laskowych.

Inne przepisy na ciasta z ucierane znajdziecie tutaj.

Ciasto orzechowe z polewą
Ciasto orzechowe z polewą
Ciasto orzechowe z polewą
Ciasto orzechowe z polewą
  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 220 g mąki
  • 180 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 125 ml mleka

Polewa

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g śmietanki kremówki
  • Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni grzanie góra/dół.
  • Olej, cukier i cukier waniliowy zmiksować.
  • Oddzielić jajka, stopniowo wmieszać żółtka do mieszanki z olejem i odstawić białka na bok.
  • W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • W trzeciej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i orzechy, a następnie wymieszaj z masą jajeczno-olejową.
  • Dodaj mleko i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek.
  • Ciasto wlać do formy i piec przez 55 minut.
  • Czekoladę podgrzać ze śmietanką i dokładnie wymieszać. Polać ostudzone ciasto.


Ciasto orzechowe z polewą
Ciasto orzechowe z polewą
Ciasto orzechowe z polewą

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *