Ciasto orzechowe ze śliwkami
Pyszne ciasto orzechowe ze śliwkami jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdzi się idealnie na różne okazje!
Zapraszam po inne przepisy na ciasta z owocami tutaj 🙂


Składniki na tortownicę 26 cm
Ciasto
- 130 g masła
- 130 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 130 g mąki pszennej
- 100 g zmielonych migdałów, prażone i blanszowane
- 70 g posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy
Dodatkowo
- ok 500-600 g śliwek węgierek
Przygotowanie
- Śliwki umyć, osuszyć o przekroić na pół.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem.
- Dodawać po jednym jajku, po każdym ucierać dalej.
- Dodać ekstrakt waniliowy.
- Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Na końcu dodać orzechy i wymieszać.
- Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Śliwki układać przecięciem do góry.
- Piec 60 minut w 170 stopniach (góra/dół)
- Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

