Ciasto orzechowe ze śliwkami

Ciasto orzechowe ze śliwkami
()

Ciasto orzechowe ze śliwkami

Pyszne ciasto orzechowe ze śliwkami jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Sprawdzi się idealnie na różne okazje!

Zapraszam po inne przepisy na ciasta z owocami tutaj 🙂

Ciasto orzechowe ze śliwkami
Ciasto orzechowe ze śliwkami

Składniki na tortownicę 26 cm

Ciasto

  • 130 g masła
  • 130 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 130 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów, prażone i blanszowane
  • 70 g posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy

Dodatkowo

  • ok 500-600 g śliwek węgierek

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć, osuszyć o przekroić na pół.
  2. Miękkie masło utrzeć z cukrem.
  3. Dodawać po jednym jajku, po każdym ucierać dalej.
  4. Dodać ekstrakt waniliowy.
  5. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Na końcu dodać orzechy i wymieszać.
  7. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Śliwki układać przecięciem do góry.
  9. Piec 60 minut w 170 stopniach (góra/dół)
  10. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto orzechowe ze śliwkami
Ciasto orzechowe ze śliwkami
Ciasto orzechowe ze śliwkami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *