Ciasto owocowa pianka z bezą to mój eksperyment, który uważam za udany. Ciasto jest na kruchym spodzie. Na spód wysypałam maliny, które zalane są owocową pianką. Na wierzchu znajdziemy pyszną, chrupiącą bezę. Maliny śmiało można wmieszać też w piankę przed wylaniem jej na spód (wówczas spód trochę mniej będzie nasiąknięty sokiem, co niektórym może bardziej odpowiadać, bo zostanie bardziej kruchy)
Zapraszam też po przepisy na inne ciasta tutaj 🙂
Składniki na blaszkę 30×35 cm lub większą
Kruchy spód
- 3 żółtka
- 100 g masła
- 150 g mąki
- 1 cukier waniliowy
- 30 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza
- 3 białka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Pianka owocowa
- 750 ml śmietanki 30%
- 3 galaretki truskawkowe, wiśniowe lub malinowe (rozpuszczone w 3 szklankach wrzątku)
- 3 łyżki cukru pudru
- 400 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażać)
Przygotowanie
- Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku.
- Składniki na kruchy spód szybko zagnieść lub najlepiej wyrobić w malakserze.
- Wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać. Wstawić do zamrażarki lub do lodówki na godzinę.
- W tym czasie upiec bezę.
- Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać około 5 minut. Na koniec dodać skrobię i dokładnie zmiksować.
- Na papierze do pieczenia odrysować kształt blaszki. Bezę wyłożyć w obrębie odrysowanego kształtu.
- Piec 60 minut w 140 stopniach.
- Ciasto wyjąć z lodówki i piec 15-18 minut w 200 stopniach (aż będzie dobrze przypieczone). Ostudzić.
- Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Gdy będzie już sztywna, dodawać łyżka po łyżce tężejącą galaretkę. Można dodać maliny bezpośrednio do pianki lub wysypać je na kruchy spód.
- Piankę wylać na kruchy, ostudzony spód. Na wierzchu położyć upieczoną i ostudzoną bezę i lekko przycisnąć.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!