Ciasto pistacjowe z malinami to pyszna propozycja na różne okazje. Ciasto składa się ze spodu biszkoptowego, malin oraz pysznego kremu pistacjowego na bazie serka mascarpone.
Zapraszam po inne przepisy na inne ciasta z kremem tutaj 🙂
Składniki na tortownicę o średnicy 26cm
Biszkopt
- 3 małe jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki octu winnego
Krem pistacjowy
- 100-150 g masła pistacjowego
- 250 g mascarpone
- 400 g śmietanki kremówki 30%
- 2-3 łyżeczki żelatyny
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
- 300-400 g malin
- pokruszone pistacje do dekoracji
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek.
- Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, polać je octem. Zamieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać powoli żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i również delikatnie mieszać.
- Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk. Ostudzić.
Krem pistacjowy
- Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzątku, dokładnie wymieszać i ostudzić do temperatury mniej więcej pokojowej.
- Masło pistacjowe zmiksować z serkiem mascarpone. Dodać cukry i śmietankę. Ubić, aż krem zesztywnieje. Dodać cienkim strumieniem ostudzoną żelatynę, cały czas miksując.
Wykończenie
- Biszkopt nasączyć słodką herbatą z cytryną (ok 3-4 łyżki herbaty)
- Ułożyć maliny na biszkopcie.
- Wylać krem pistacjowy i równomiernie rozprowadzić.
- Posypać pokruszonymi pistacjami.
- Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!