Pyszne ciasto straciatella z truskawkami i galaretką to idealna propozycja na letni deser. Krem z serka mascarpone i śmietanki oraz duże kawałki czekolady komponują się doskonale z pysznymi truskawkami i galaretką.
Zapraszam po inne przepisy na ciasta z kremem tutaj 🙂
Składniki na foremkę 35x25cm
Biszkopt
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżki octu winnego
Krem straciatella
- 250 g mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 cukry waniliowe
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 25 ml wrzątku
Dodatkowo
- 3 galaretki truskawkowe
- 500 g truskawek
- 3,5 szklanki wrzątku
- Poncz z 1 gorzkiej herbaty, 2 łyżek cukru i soku z cytryny
Przygotowanie
Biszkopt
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka posypać proszkiem do pieczenia i zalać octem winnym, dokładnie wymieszać (żółtka zrobią się pięknie kremowe).
Cukier dodawać porcjami do ubitych białek, cały czas ubijając.
Żółtka delikatnie wmieszać do białek i zmiksować. Dodać przesianą mąkę i zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia składników.
Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w 175C.
Ostudzić. Ostudzony biszkopt lekko skropić ponczem z herbaty (polewać łyżką po całym biszkopcie, żeby w każdym miejscu był lekko nasączony)
Galaretka
Galaretki rozpuścić we wrzątku i pozostawić do stężenia.
Krem
Serek mascarpone, śmietankę, cukier waniliowy i cukier puder ubić w mikserze na sztywny krem.
Czekoladę drobno posiekać.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodawać cienkim strumieniem do kremu, cały czas miksując. Na końcu dodać rozdrobnioną czekoladę i wymieszać szpatułką. Krem wyłożyć na ostudzony i nasączony spód.
Truskawki pokroić na plasterki i ułożyć równomiernie na kremie.
Gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na owoce i schłodzić ciasto w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!