Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką
Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką to szybki sposób na wykorzystanie borówek, czy to świeżych czy mrożonych. Ciasto jest pyszne i sprawdzi się doskonale na wiele różnych okazji. Zapraszam po inne przepisy na inne ciasta z owocami tutaj
Składniki na dużą blaszkę o wymiarach ok 22×22 cm
Ciasto waniliowe
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 240 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 3 duże całe jajka o temperaturze pokojowej
- 1 cukier waniliowy
- ¼ szklanki maślanki o temperaturze pokojowej
Kruszonka
- 120 g mąki
- ½ szklanki cukru granulowanego
- 50 g masła
Warstwa jagodowa
- 2 ½ szklanki borówek lub jagód (mrożonych nie odmrażać wcześniej)
Przygotowanie
- Foremkę posmaruj lekko masłem do pieczenia wyłóż ją papierem do pieczenia ze wszystkich stron.
- Rozgrzej piekarnik 180 C.
- Przygotuj kruszonkę. W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier, dodaj roztopione masło i mieszaj, aż powstaną okruchy. Przechowywać w lodówce, aż będą gotowe do użycia.
- W małej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól i odstaw na bok.
- W misce miksera ubij masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę, około 3 minuty.
- Zeskrob boki miski. Powoli dodawaj jajka, bardzo dobrze miksując po każdym dodaniu.
- Dodaj połowę suchych składników i mieszaj na małym, aż się połączą. Następnie dodaj maślankę, a następnie resztę suchych składników, mieszając aż do połączenia.
- Rozłóż ciasto równomiernie w przygotowanej formie do pieczenia.
- Następnie równomiernie rozłóż borówki na cieście.
- Ciasto posypać kruszonką.
- Piec 70 minut.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!