Ciasta Ucierane Z owocami

Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką

()

Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką

Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką to szybki sposób na wykorzystanie borówek, czy to świeżych czy mrożonych. Ciasto jest pyszne i sprawdzi się doskonale na wiele różnych okazji. Zapraszam po inne przepisy na inne ciasta z owocami tutaj 

Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką
Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką
Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką
Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką

Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką
Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką

Składniki na dużą blaszkę o wymiarach ok 22×22 cm

Ciasto waniliowe

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 240 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże całe jajka o temperaturze pokojowej
  • 1 cukier waniliowy
  • ¼ szklanki maślanki o temperaturze pokojowej

Kruszonka

  • 120 g mąki
  • ½ szklanki cukru granulowanego
  • 50 g masła

Warstwa jagodowa

  • 2 ½ szklanki borówek lub jagód (mrożonych nie odmrażać wcześniej)

Przygotowanie

  1. Foremkę posmaruj lekko masłem do pieczenia wyłóż ją papierem do pieczenia ze wszystkich stron.
  2. Rozgrzej piekarnik 180 C.
  3. Przygotuj kruszonkę. W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier, dodaj roztopione masło i mieszaj, aż powstaną okruchy. Przechowywać w lodówce, aż będą gotowe do użycia.
  4. W małej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól i odstaw na bok.
  5. W misce miksera ubij masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę, około 3 minuty.
  6. Zeskrob boki miski. Powoli dodawaj jajka, bardzo dobrze miksując po każdym dodaniu.
  7. Dodaj połowę suchych składników i mieszaj na małym, aż się połączą. Następnie dodaj maślankę, a następnie resztę suchych składników, mieszając aż do połączenia.
  8. Rozłóż ciasto równomiernie w przygotowanej formie do pieczenia.
  9. Następnie równomiernie rozłóż borówki na cieście.
  10. Ciasto posypać kruszonką.
  11. Piec 70 minut.

Ciasto ucierane z borówkami i kruszonką
Ciasto dyniowe z kruszonką

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]