Te przepyszne ciasto ucierane z owocami i kruszonką zrobimy błyskawicznie! Jest delikatne i rozpływa się w ustach. Ciasto można pochłonąć w całości jeszcze na ciepło 🙂 Można wykorzystać ulubione owoce, zarówno świeże, jak i mrożone, np. borówki, jagody czy maliny. W tym wypadku użyłam borówek.
Zapraszam po inne przepisy na torty tutaj 🙂
Składniki na tortownicę średnicy 24 cm
Ciasto
- 100 g oleju rzepakowego
- 250 g jogurtu naturalnego
- 260 g cukru brązowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 260 g mąki pszennej
- 2,5 szklanki mrożonych lub świeżych owoców (borówki, jagody, maliny) – na zdjęciu z borówkami
Kruszonka
- 100 g masła
- 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 150 g brązowego cukru
Przygotowanie
Ciasto
Olej, jogurt i cukier zmiksować na wysokich obrotach. Dodać jajka, proszek do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną i aromat waniliowy i zmiksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę i krótko wymieszać, jedynie do połączenia składników. Dodać świeże lub mrożone owoce i wymieszać (na zdjęciu widać borówki).
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Kruszonka
Masło rozpuścić w mikrofali. Wymieszać z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka.
Posypać przygotowane w foremce ciasto. Piec 70 minut w 175 stopniach (z mrożonymi owocami można piec 75 minut).
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!