()

Delikatne ciasto z jabłkami i gruszką

To przepyszne ciasto ucierane z dodatkiem jabłek i plastrami gruszki na spodzie. Ciasto po upieczeniu odwracamy, tym sposobem gruszki znajdują się na wierzchu.

Inne przepisy na ciasta z owocami znajdziecie tutaj.

Ciasto z jabłkami i gruszką
Ciasto z jabłkami i gruszką
Ciasto z jabłkami i gruszką
Ciasto z jabłkami i gruszką
  • 1 duża gruszka
  • 1 duże jabłko
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 130 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 210 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra/dół)
  • Masło rozpuścić w mikrofali.
  • Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
  • Dodać jogurt i zmiksować.
  • Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  • Na koniec dodać rozpuszczone masło i wymieszać do połączenia się składników
  • Jabłko i gruszkę obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne.
  • Jabłko pokroić w kosteczkę, a gruszkę w ćwiartki, a następnie w plasterki.
  • Pokrojone jabłko dodać do ciasta i wymieszać.
  • Tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia.
  • Ułożyć na spodzie plasterki gruszki.
  • Na gruszki wyłożyć równomiernie ciasto.
  • Piec 40 minut.
  • Po upieczeniu obrócić do góry nogami i ostudzić.


Ciasto z jabłkami i gruszką
Ciasto z jabłkami i gruszką
Ciasto z jabłkami i gruszką
Ciasto z jabłkami i gruszką

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *