Delikatne ciasto z jabłkami i gruszką
To przepyszne ciasto ucierane z dodatkiem jabłek i plastrami gruszki na spodzie. Ciasto po upieczeniu odwracamy, tym sposobem gruszki znajdują się na wierzchu.
Inne przepisy na ciasta z owocami znajdziecie tutaj.


Składniki na tortownicę 24-26cm
- 1 duża gruszka
- 1 duże jabłko
- 125 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 130 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 210 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra/dół)
- Masło rozpuścić w mikrofali.
- Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
- Dodać jogurt i zmiksować.
- Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
- Na koniec dodać rozpuszczone masło i wymieszać do połączenia się składników
- Jabłko i gruszkę obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne.
- Jabłko pokroić w kosteczkę, a gruszkę w ćwiartki, a następnie w plasterki.
- Pokrojone jabłko dodać do ciasta i wymieszać.
- Tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia.
- Ułożyć na spodzie plasterki gruszki.
- Na gruszki wyłożyć równomiernie ciasto.
- Piec 40 minut.
- Po upieczeniu obrócić do góry nogami i ostudzić.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!