Te ciasto z kremem adwokatowym i bezą to HIT. Kruche ciasto posmarowane jest konfiturą malinową, na to wyłożony krem i na wierzchu beza. Całość łączy się idealnie i smakuje rewelacyjnie, krem jest bardzo delikatny i wyczuwalny jest smak likieru! Ciasto sprawdzi się idealnie na Święta ale również na inne okazje do kawy 🙂
Muszę przyznać, że pomysł na te ciasto wpadł mi całkiem przypadkowo – miałam akurat pół butelki likieru jajecznego i mascarpone… i tak oto powstał ten przepis 🙂 Także polecam gorąco! Jestem sama miło zaskoczona efektem 🙂
Zapraszam też po inne ciasta z kremem tutaj 🙂
Składniki na foremę 35x20cm
Kruchy spód
- 3 żółtka
- 30 g cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 150 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
Krem adwokatowy
(serek, likier i śmietanka powinny być z lodówki)
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki kremówki 30% (świeżej)
- 250 ml likieru jajecznego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 ml wrzątku
Beza
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru
Dodatkowo
- 5 łyżek konfitury malinowej (najlepiej bez pestek)
Przygotowanie
Beza
Białka ubić z cukrem przez około 5 minut na wysokich obrotach. Na końcu dodać skrobię i zmiksować.
Na papierze do pieczenia odrysować ołówkiem brzeg foremki.
Pianę z białek wyłożyć wewnątrz wyrysowanej formy (beza ma mieć kształt foremki do ciasta) i ułożyć na blaszce.
Piec 60 minut w 140 stopniach (piekarnik ustawiony na grzanie góra/dół). Ostudzić.
Spód
Wszystkie składniki szybko zagnieść lub wyrobić w robocie.
Ciasto wyłożyć równomiernie do prostokątnej blaszki, ponakłuwać i włożyć do zamrażarki lub lodówki. (Do lodówki na minumum 1 godzinę, do zamrażarki można krócej).
Piec ok 15 minut w 200 stopni, aż się ładnie zarumieni.
Ostudzić.
Ostudzony spód posmarować konfiturą.
Krem
Serek mascarpone zmiksować z likierem jajecznym do połączenia. Dodać śmietankę i ubijać do momentu, aż zacznie lekko gęstnieć (ubijanie powinno trwać ok.4-5 minut). Dodać cukier puder i dokładnie wymieszać.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dokładnie wymieszać. Wlewać cienkim strumieniem do kremu, cały czas miksując. Krem wylać na posmarowane konfiturą ciasto. Na krem położyć ostudzoną bezę, lekko docisnąć. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!