Ciasto z kremem i truskawkami

Ciasto z kremem i truskawkami
()

Ciasto z kremem i truskawkami

Te przepyszne ciasto z kremem i truskawkami to połączenie spodu z ciasta ucieranego i kremu karpatkowego z dodatkiem świeżych truskawek. Spód ucierany, zamiast biszkoptowego jest bardziej wyrazisty i cięższy od biszkoptu. Krem karpatkowy pasuje idealnie, a truskawki przełamują słodycz. Jest to idealne ciasto na wszelkie letnie okazje. Zapraszam po inne przepisy na ciasta z kremem tutaj 🙂

Ciasto z kremem i truskawkami
Ciasto z kremem i truskawkami
Ciasto z kremem i truskawkami
Ciasto z kremem i truskawkami

Składniki na foremkę 25×30 cm

Ciasto ucierane

  • 200 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • 30 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy

Krem

  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 500 ml mleka 3%
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)

Dodatkowo:

  • ok 500 g truskawek

Przygotowanie

Ciasto

  1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem do powstania jasnej i puszystej masy.
  3. Dodawać po jednym jajku, dokładnie ucierając do połączenia po każdym dodaniu (masa na tym etapie może się zwarzyć, nie ma to wpływu na efekt końcowy).
  4. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.
  5. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
  6. Formę do ciasta posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać.
  8. Piec w temperaturze 160 stopni, bez termoobiegu, przez 50 minut.

Krem

  1. 400 ml mleka zagotować ze śmietanką, cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Pozostałe mleko zmiksować z odrobiną aromatu waniliowego, mąką, skrobią, budyniem i żółtkami. Masę wlać do zagotowanego mleka i dokładnie mieszać, aż budyń będzie gładki i bez grudek. Dla lepszego efektu budyń można zmiksować blenderem lub w malakserze, żeby konsystencja była idealnie gładka.
  3. Budyń przykryć dokładnie folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.

Wykończenie

  1. Masło w temperaturze pokojowej umieścić w misie miksera. Dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu i zmiksować do połączenia.
  2. Krem wyłożyć na ciasto.
  3. Na wierzch wyłożyć przekrojone na pół truskawki.
  4. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
Ciasto z kremem i truskawkami
Ciasto z kremem i truskawkami
Ciasto z kremem i truskawkami
Ciasto z kremem i truskawkami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *