Ciasto z kremem i truskawkami
Te przepyszne ciasto z kremem i truskawkami to połączenie spodu z ciasta ucieranego i kremu karpatkowego z dodatkiem świeżych truskawek. Spód ucierany, zamiast biszkoptowego jest bardziej wyrazisty i cięższy od biszkoptu. Krem karpatkowy pasuje idealnie, a truskawki przełamują słodycz. Jest to idealne ciasto na wszelkie letnie okazje. Zapraszam po inne przepisy na ciasta z kremem tutaj 🙂
Składniki na foremkę 25×30 cm
Ciasto ucierane
- 200 g masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 220 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- 30 ml mleka
- 1 cukier waniliowy
Krem
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 500 ml mleka 3%
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 6 żółtek
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
Dodatkowo:
- ok 500 g truskawek
Przygotowanie
Ciasto
- Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem do powstania jasnej i puszystej masy.
- Dodawać po jednym jajku, dokładnie ucierając do połączenia po każdym dodaniu (masa na tym etapie może się zwarzyć, nie ma to wpływu na efekt końcowy).
- Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.
- Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
- Formę do ciasta posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przełożyć do niej ciasto i wyrównać.
- Piec w temperaturze 160 stopni, bez termoobiegu, przez 50 minut.
Krem
- 400 ml mleka zagotować ze śmietanką, cukrem i cukrem waniliowym.
- Pozostałe mleko zmiksować z odrobiną aromatu waniliowego, mąką, skrobią, budyniem i żółtkami. Masę wlać do zagotowanego mleka i dokładnie mieszać, aż budyń będzie gładki i bez grudek. Dla lepszego efektu budyń można zmiksować blenderem lub w malakserze, żeby konsystencja była idealnie gładka.
- Budyń przykryć dokładnie folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Wykończenie
- Masło w temperaturze pokojowej umieścić w misie miksera. Dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu i zmiksować do połączenia.
- Krem wyłożyć na ciasto.
- Na wierzch wyłożyć przekrojone na pół truskawki.
- Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!